rozwiąż nierówność
jozefa: rozwiąż nierównosc:
2x3 − x2 + x + 5 = 0
12 lis 15:59
J :
to jest równanie...
12 lis 16:02
jozefa: oczywiscie ... sorry, ale to ze zdenerwowania, wyglada niewinnie a nie moge sobie z nim
poradzic! prosze, pomozcie

!
12 lis 16:04
Mila:
Studia?
12 lis 16:13
jozefa: liceum ... klasa maturalna
12 lis 16:16
Olgaaa: To musi być jakiś błąd, bo to nie jest na poziomie liceum
12 lis 17:08
jozefa: no moze, mi tez nie wychodzi ... zadanie wzielam z arkuszy maturalnych nowej ery. To jest
zadanie na 1pkt. Nalezalo wskazac liczbe rozwiazan tego rownania i w odpowiedzi jest 1
rozwiazanie. Tylko nie mam pojecia jak oni do tego doszli ...
12 lis 18:12
jozefa: moze dodam ze to matura rozszerzona
12 lis 18:13
pigor: ..., jak to nowy program, to do zadania :
Wskazać liczbę rozwiązań równania 2x3−x2+x+5=0 .
można podejść np. tak :
niech f(x)=2x
3−x
2+x+5 ⇒ f'(x)=6x
2−2x+1>0 dla każdego x∊R,
czyli f rosnąca na R, a ponadto granice funkcji f:
lim{x→ ±
∞) f(x)= lim
x→ ±∞x
3(2−
1x+
1x2+
5x3 ) = ±
∞,
zatem wykres f przecina oś Ox dokładnie w jednym punkcie, więc
f ma jedno miejsce zerowe, a równanie jedno rozwiązanie. ...

.
12 lis 18:32
jozefa: Pigor, baaardzo Ci dziekuje! Wszystko jest jasne i logiczne, ale sama na to bym nie wpadla,
faktycznie rachunek rozniczkowy juz mielismy. Jeszcze raz dziekuje bardzo!
13 lis 07:59