równanie kwadratowe zespolone
Def: z2+(6+i)+5+5i=0
Δ=b2−4ac= (6+i)2−4(5+5i)= 15−8
√Δ= √15−8
dobrze czy coś źle policzyłem?
12 lis 15:51
Janek191:
Źle
12 lis 15:59
Def: a mógłbyś wskazać miejsce?
12 lis 16:02
J :
wstukaj swoje obliczenia...
12 lis 16:04
Janek191:
z
2 + ( 6 + i) z + 5 + 5 i = 0
Δ = ( 6 + i)
2 − 4*1*( 5 + 5 i) = 36 + 12 i + I
2 − 20 − 20 i = 15 − 8 i, bo i
2 = − 1
Δ = ( 4 − i)
2
więc
√Δ = 4 − i
Dokończ
12 lis 16:04
Def: (6+i)2−4*1*(5+5i)=36+12i−1−20−20i=15−8i
12 lis 16:05
Mila:
Chyba takie równanie?
z2+(6+i)*z+5+5i=0
Δ=(6+i)2−4(5+5i)=36+12i+i2−20−20i
Δ=15−8i=(4−i)2
√Δ=4−i
12 lis 16:06
Janek191:
Tak trzeba było od razu
12 lis 16:06
Def: tak takie. I tam nie miało być pierwiastka z delty tylko sama delta..

Dziękuję.
A moglibyście mi podać jakiś sposób na obliczanie pierwiastka?
12 lis 16:07
Mila:
Metoda prób
albo podstawiasz
√15−8i=x+iy⇔(x+iy)2=15−8i
rozwiązujesz układ równan.
12 lis 16:09
Mila:
Może Janek coś jeszcze dopisze.
12 lis 16:10
J :
| | −6 − i + 4 − i | | −2 − 2i | |
... z1 = |
| = |
| = −1 − i |
| | 2 | | 2 | |
| | −6 − i − 4 + i | |
.....z2 = |
| = − 10 |
| | 2 | |
12 lis 16:21
J :
.... z2 = − 5 ... oczywiście ...
12 lis 16:21