DYSTRYBUANTA i ROZKŁAD PRAWDOPODOBIEŃSTWA
zajac:

DYSTRYBUANTA i ROZKŁAD PRAWDOPODOBIEŃSTWA
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłam, a jak źle to napisać co należy poprawić?
zad. Z jest kwadratem iloczynu liczby otrzymanych orłów i liczby otrzymanych reszek
Dla każdej zmiennej losowej wyznaczyć rozkład prawdopodobieństwa oraz wyznaczyć i narysować
dystrybuante
Ω={RRR, ROO, ORO, OOR, RRO, ROR, ORR, OOO}
3
2 2
2 2
2 2
2 2
2 2
2 2
2 3
2
yi 4 9
Pi 6/8 2/8
P(X=4)= 6/8
p(X=9)= 2/8
y∊ (−
∞, 4> 0
f(y)= y∊(4,9> 6/8
y>9 1
12 lis 15:39
zajac: pomoże ktoś?
12 lis 16:59
aga: halllo
12 lis 17:11
Gray: Napisz zadania po ludzku to pomogę. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Co to jest Ω? Co to są te
liczby 2? ? Co to miało być f? Jak definiujecie dystrybuantę? F(y) = P(X≤y) czy F(y) =
P(X<y)?
12 lis 18:42
Kacper:
Gray ja słyszałem, że na północy Polski piszą <, a na południu ≤ (lub na odwrót)

Ciekawe jak robią na granicy i gdzie jest ta granica
12 lis 18:51
Gray:
12 lis 18:52
Gray: Jeżeli dystrybuanta to F(y) = P(X<y) to wygląda sensownie. Tylko mieszasz: raz Z, raz X, raz
yi.
Jedyne co mnie zastanawia to to, czy jak jest RRR lub OOO to czy zmienna Z nie przyjmuje
wartości 0?
12 lis 19:07
aga: Definiujemy dystrybuante f(y)= P(X<y)
No właśnie też nie wiem jak będzie w przypadku RRR i OOO, bo faktycznie można uznać że to
będzie 32 *02...
12 lis 21:04
Gray: No musisz to uznać

Ale reszta wygląda rozsądnie.
12 lis 21:55