Rozwiąż nierowność. Wartość bezwzględna.
Zeco: | | |2x−2| | |
Rozwiąż nierowność |
| >4 |
| | |x−4| | |
Rozpatruje ją w 3 przypadkach gdy:
1) x nalezy do przedzialu (−nieskonczonosc,1), tu wychodzi mi zbior pusty
2) <1,4) tu <1,4)
3) <4, nieskonczonosć) i tu pusty.
Gdzieś robie bład ale nie potrafie go zlokalizowac, ponieważ moj wynik nie jest zgodny z
odpowiedzią autora. Chyba ze autor sie myli

W koncu tez człowiek

Prosze was o pomoc i rozpisanie tego w sposob dosyc prosty.
12 lis 15:08
ICSP: D : x ≠ 4
(x−1 − 2x + 8)(x − 1 + 2x − 8) > 0
(−x + 7)(3x − 9) > 0
(x−7)(x−3) < 0
x ∊ (3 ; 7) \ {4}
12 lis 15:13
Zeco: Możesz mi to tak rozpsiac jeszcze troszke prosciej po kolei w danym przedziale bo ww zapis
ciezko mi ogarnac
12 lis 15:43
PW: |2x−2| = 2|x−1|,
a więc nierówność ma równoważną postać
a ponieważ
mamy
| | 3 | | 3 | |
− 2 < 1+ |
| ∨ 1+ |
| > 2 |
| | x−4 | | x−4 | |
| | 3x − 9 | | −(x−7) | |
0 < |
| ∨ |
| > 0 |
| | x−4 | | x−4 | |
3(x−3)(x−4) > 0 ∨ (x−7)(x−4} < 0
12 lis 15:45
Zeco: Nie wiem, dalej tego nie kumam
12 lis 16:07
pigor: ..., to może jeszcze np. tak: :
| |2x−2| | |
| >4 /*|x−4| i x−4≠0 ⇔ 2|x−1| >4|x−4| /:2 i (*)x≠4 ⇒ |
| |x−4| | |
⇒
|2x−8|<|x−1| ⇔ 2x−8<x−1 i 2x−8>1−x ⇔ x<7 i x>3 ⇔
3< x< 7, a
stąd i z (*) ⇔
x∊(3;4) U (4;7) . ...
12 lis 16:17
pigor: ..., a co do sposobu ICSP z godz 15:13 to
| |2x−2| | | |2(x−1)| | |
| >4 i x−4≠0 ⇔ |
| >4 /*|x−4| i (*) x−4 ⇒ |
| |x−4| | | |x−4| | |
⇒ 2|x−1| >4|x−4| /:2 ⇔ |x−1| >2|x−4| /
2 obustronnie ⇔ |x−1|
2 >|2x−8|
2 ⇔
⇔ (x−1)
2−(2x−8)
2 >0 ⇔ (x−1−2x+8)(x−1+2x−8) >0 ⇔ (−x+7)(3x−9) >0 ⇔
⇔ −3(x−7)(x−3) >0 /:(−3) ⇔
(x−7(x−3) <0 ⇔
3<x<7 , stąd i z (*) ⇔
⇔
x∊(3;7)\{4} ⇔
x∊(3;4) U (4;7) . ...
12 lis 16:28
Bogdan:

Proponuję taki zapis:
| |2x − 2| | |
| > 4 /*|x − 4| ⇒ 2|x − 1| > 4|x − 4| ⇒ |x − 1| > 2|x − 4| i x≠4 |
| |x − 4| | |
dla x∊(=
∞, 1): −x + 1 > −2x + 8 ⇒ x > 7 sprzeczność bo x < 1
dla x∊<1, 4): x − 1 > −2x + 8 ⇒ 3x > 9 ⇒ x > 3, x∊<(3, 4)
dla x∊(4, +
∞): x − 1 > 2x − 8 ⇒ x < 7, x∊(4, 7)
Odp.: x∊(3, 4)∪(4. 7)
12 lis 16:47
Zeco: Dzieki wielkie, teraz po spokojnym przeanalizowaniu wszystkich waszych sposobów juz rozumiem.
Naprawde bardzo wam dziekuje
12 lis 17:23
Eta:

x≠ 4
| | 2(x−1) | | x−1 | |
| |
| |>4 ⇒| |
| |>2 |
| | x−4 | | x−4 | |
| | x−1 | | 3 | |
1/ rysujemy wykres f(x)=| |
| | = |1+ |
| | |
| | x−4 | | x−4 | |
2/
y=2
f(3)=2 i f(7)=2 i x≠4
f(x) >2 ⇒
x∊(3,4) U (4,7)
13 lis 23:15