kolokwium :)
Hajtowy:
Pierwszy kolos − matematyka


Logika, Potęgi...

Stąd moje pytanie i prośba... Oprócz wiedzy z LO (która trochę umknęła) co
należy wiedzieć o potęgach? Wszystkie przydatne rzeczy

a
m * a
n = a
m+n
(a
m)
n = a
m*n
(a*b)
n = a
n * b
n
n√a*b=
n√a *
n√b
n√am=(
n√a)
m
a
0=1 ⇒ a ≠ 0
(a)
m/n=
n√am
Coś jeszcze o potęgach trzeba wiedzieć?

A z logiki poproszę jakieś zdanie do udowodnienia czy jest TAUTOLOGIĄ
12 lis 15:01
Saizou :
Pokaż że formuła
[(p∧q)→r]→[(¬r∧q)→¬p]
metodą 0,1 i metodą skróconą xd
12 lis 15:25
Saizou : oczywiście pokazać że formuła jest tautologią
12 lis 15:27
Hajtowy: ¬r, ¬p − to jest jako ~r, ~p (nieprawda)?
12 lis 15:28
Hajtowy: Wyszło mi, że jest to tautologią

Dobrze?
12 lis 15:43
razor: Zadanie jest typu "Pokaż, że" a nie "Sprawdź, czy", więc na pewno jest tautologią, chodzi o
sposób rozwiązania
12 lis 15:45
Saizou : tak
¬, ~oznacza to samo

i dobrze Ci wyszło, a jaką metodą robiłeś ?
12 lis 15:45
Hajtowy: Dłuugga tabelka 0,1

p q r ~r ~p p∧q (p∧q)⇒r ~r∧q (~r∧q)⇒~p
No i na koniec czy L⇒P
12 lis 15:47
Hajtowy: Żadnej "metody skróconej" nie znam XD
12 lis 15:49
Saizou : Czy ja wiem czy taka długa, tylko 8 wersów

metoda skrócona, czyli że zakładasz że formuła jest fałszywa czyli nie jest tautologią i
rozpisujesz
12 lis 15:50
Hajtowy: Wolę nie kombinować aż tak

Jeszcze jeden przykładzik poproszę
12 lis 15:54
Saizou :
to może prawo sylogizmu hipotetycznego
(p→q)∧(q→r)→(p→r)
12 lis 15:59
Hajtowy: Tego cuda nie znam
12 lis 16:04