Znajdz n-te sumy częściowe oraz sumy szeregów
tabicia: Znajdz n−te sumy częściowe oraz sumy szeregów
∑ n/(4n2−1)2
12 lis 14:57
tabicia: Proszę o pomoc w zadaniu
12 lis 15:16
zombi: Ogólnie chodzi o to, żeby naszą sumę częściowo przedstawić jako sumę teleskopową.
Zauważyć musisz, że
| 1 | | 1 | | 8n | |
| − |
| = |
| , czyli |
| (2n−1)2 | | (2n+1)2 | | (4n2−1)2 | |
| 1 | 8n | | n | |
|
| = |
| |
| 8 | (4n2−1)2 | | (4n2−1)2 | |
I teraz przedstaw nasza sumę częściową, jako
| | n | | 1 | 8n | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
|
| = |
| ∑ |
| − |
| |
| | (4n2−1)2 | | 8 | (4n2−1)2 | | 8 | | (2n−1)2 | | (2n+1)2 | |
12 lis 15:29
ICSP: Suma odnosi się tylko do jednego składnika czy do dwóch ?
12 lis 15:29
tabicia: A mogłby mi ktoś jeszcze powiedzieć skąd się to wzięło ? xD
Bo rozumiem ze n/(4n2−1)2 = n/[(2n−1)2 * (2n+1)2] a jak to dalej rozbic ?
Za pomoca An+B/(2n−1)2 + Cn+D/(2n+1)2 = n/(4n2−1)2 ? Bo próbowałam tak to zrobic ale
wychodza mi jakies bzdury i nie wiem czy to przez błędy podczas liczenia czy nie tak sie to
robi ?
12 lis 19:35