| lim | x | x | 0 | |||
= | = | =0 | ||||
| x→∞ | 2x+1 | x(2+1) | 3 |
| ∞ | ||
..źle .. to dąży do [ | ] ... sumbol nioznaczony ... podziel licznik i mianownik przez x | |
| ∞ |
| xx | ||
= | =... o tak ? | |
| 2xx+1x |
| 1 | |||||||||||
...czyli : | .. i to dąży do ...? | ||||||||||
|
| 1 | ||
Wydaje mi się że | ||
| 2 |
| lim | x+1 | x(1+1x) | 1 | ||||
A to | = | = | =0 | ||||
| x→∞ | 2x2+1 | x(2xx+1x) | 0 |
| lim | x+1 | |||
I jeszcze mam duży problem z tym przykładem | e | (wszystko za"e" jest w | ||
| x→∞ | x+2 |
| x+1 | ||
..ostatnie ..policz granicę | ... | |
| x+2 |
| x(1+1x2) | ||
= | =... wszystko dąży do zera prócz 1 w liczniku zgadza | |
| x(2xx2+1x2) |
| 1 | ||
..ja się pomyliłem ... ma być 0 .., ale nie : | ..bo to jest: ∞ , | |
| 0 |
| 0 | ||
tylko : | ..daje 0 .. | |
| 2 |
| 2x | ||
W mianowiniku | się chyba skróci ale w liczniku nie widzę tego zera | |
| x2 |