zadania ciągi
Cami: Witam, mam baaardzo dużo różnych zadań do zrobienia na jutro, czy może mi ktoś powiedzieć jak
zrobić te zadania poniżej? byłbym ogromnie wdzięczny

zadanie 1
sprawdzić czy następujące ciągi są monotoniczne i ograniczone:
zadanie 2
Korzystając z tw. o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić zbieżność ciągów
| | 1*3*5*...*(2n−1) | |
xn= |
| |
| | 2*4*6*...*2n | |
e
n=(1−1/2)*(1−1/2
2)*...*(1−1/2
n)
f
1=1/2; f
(n+1)=1/2+1/2*(f
n)
2
zadanie 3
korzystając z tw o dwóch ciągach znaleźć granice
lim (3
n * cosn − 4
n)
n→
∞
lim(n
5−10n
6+1)
n→
∞
n→
∞
zadanie 4
obliczyć granice ciągów:
c
n= sin
√n+1 − sin
√n
| | 12+22+32+...+n2 | |
cn= |
| |
| | 6n3−n2+2n+1 | |
bardzo jest mi potrzebna Wasza pomoc, ale nie wyniki, bo nie o wyniki chodzi, ale o sposób
rozwiązania.
HELP
12 lis 13:35
daras: to zabieraj sie za nie szybciutko, bo nie zdążysz
12 lis 13:53
Cami: właśnie to próbuję zrobić! może byś daras pomógł, a nie głupio komentował?
12 lis 13:54
Cami: naprawdę jak bym umiał sam zrobić te podpunkty z tych zadań to bym ich tutaj nie przepisywał
dla przyjemności, czy ktoś może mi pomóc?
12 lis 14:26
daras: ales się natrudził−a przepisując to wszystko, nie łatwiej było skan wkleić ?
12 lis 14:41
Cami: w ten sposób wcale nie pomagasz, wiesz?
12 lis 14:46
PW: Zadanie 1.
| | n2+2n+1 | | (n+1)2 | | n+1 | | n+1 | |
bn = |
| = |
| = |
| · |
| . |
| | n2−3 | | (n−√3)(n+√3) | | n−√3 | | n+√3 | |
Jak łatwo zauważyć, drugi ułamek jest zawsze mniejszy od 1, bo
n+1 < n+
√3.
Pierwszy ułamek jest mniejszy od 2:
n + 1 < 2(n −
√3)
1 + 2
√3 < n
dla n≥5.
Dla n≥5 jest więc
b
n ≤ 2·1 = 2.
Pierwsze 4 wyrazy ciągu wyznaczymy wprost:
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | |
b1 = |
| , b2 = |
| , b3 = |
| , b4 = |
| . |
| | −2 | | 1 | | 6 | | 13 | |
Widać zatem, że dla dowolnej n
−2 ≤ b
n ≤ 9
− ciąg jest ograniczony.
Pierwsze 4 wyrazy pokazują, że ciąg nie jest monotoniczny, ale może być monotoniczny (malejący)
od pewnego miejsca, np. dla n > 7 (strzelam, trzeba to sprawdzić odpowiednim rachunkiem,
rozwiązując nierówność
− spróbuj sam.
12 lis 15:01
Cami: bo odjęciu wychodzi takie coś
| | (−2)n2−10n−10 | |
bn= |
| <1 |
| | n4+2n3−5n2−6n+6 | |
czyli
(−n)
4+2n
3−3n
2+4n+16<0
12 lis 15:19
Cami: i co dalej?
12 lis 15:34
Cami: ?
12 lis 15:52
Cami: czy ktoś ma na tyle dobre serducho, aby mi pomóc
12 lis 16:10
Cami:
12 lis 16:35
Cami: hej ludzie!
12 lis 16:52
PW: Zbadajmy różnicę dwóch kolejnych wyrazów:
| | n2−3+2n+4 | | n+2 | |
bn = |
| = 1 + 2 |
| |
| | n2−3 | | n2−3 | |
| | n+3 | |
bn+1 = 1 + 2 |
| , |
| | n2+2n−2 | |
| | n+3 | | n+2 | |
bn+1 − bn = 2( |
| − |
| ) = |
| | n2+2n−2 | | n2−3 | |
| | n3+3n2−3n−9−n3−2n2−2n2−4n+2n+4 | | −n2−5n−5 | |
2 |
| = |
| |
| | (...)(...) | | (...)(...) | |
Mianowników nie piszę, bo są dodatnie dla n≥2, zaś licznik
−n
2−5n−5
jest ujemny dla wszystkich n naturalnych.
Wniosek: ciąg b
n jest malejący począwszy już od n=2.
Ale rachunki sprawdź, bo ślepnę i ciężko mi w tym edytorze pisać.
Dobrze jest na wszelki wypadek policzyć kilka początkowych wyrazów, żeby się upewnić, czy nie
ma jawnej bzdury.
12 lis 16:52
Cami: Dzięki wielkie PW za pierwsze zadanie!
ale czy pomożesz również z pozostałymi? bardzo bym prosił
12 lis 17:34
Cami:
12 lis 18:00
Cami: pomoże ktoś? bardzo tego potrzebuję
12 lis 19:01
Cami: podbijam
12 lis 19:37
Cami:
12 lis 20:09
daras: mylisz się otóz pomagam −dopinguję cię do własnej pracy a nie czekania na gotowcw międzyczasie
PW machnął ci jedno zadania a ty nadal nie chcesz sam się zabrac za pozostałe
12 lis 22:33
Cami: daras czytać nie umiesz? jak bym umiał to bym zrobił! a czy szukanie pomocy to coś złego?
13 lis 17:04