Przedziały wypukłości funkcji i pkt. przegięcia
Vitroai: Hej! Pomożecie?
Mam określić przedziały wypukłości funkcji i punkt przegięcia dla:
f(x)= x2lnx
Wiem, że:
f'(x)= 2xlnx+x
Oraz:
f''(x)= 2lnx+3
I tutaj nie wiem jak to rozwiązać, bo musze obliczy f''(x)=0
Czyli kiedy 2lnx+3=0
Czy może gdzieś się pomyliłam?
12 lis 13:02
J :
| | 3 | |
2lnx = − 3 ⇔ lnx = − |
| ⇔ x = e−3/2 |
| | 2 | |
12 lis 13:06
Vitroai: Dalczego tak?
12 lis 13:24
J :
.... z definicji logarytmu ... lnx = a ⇔ x = ea
12 lis 13:27