wzór skróconego mnożenia
lefek: Potrzebuję zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia: −12+4i (liczby zespolone).
12 lis 10:57
lefek: nikt nie wie?
12 lis 11:14
lefek:
12 lis 11:28
J :
a co masz konkretnie zrobić...?
12 lis 11:28
lefek: potrzebuję to zwinąć do jakiegoś wzoru skróconego mnożenia z kwadratem
12 lis 12:13
MQ: Tu nie ma co zwijać. To prosta postać algebraiczna konkretnej liczby zespolonej.
12 lis 14:05
PW: Pewnie liczysz Δ i otrzymałeś −12+4i?
12 lis 14:13
lefek: tak, wyliczyłem delte
12 lis 14:25
daras: to podstaw teraz do wzoru na pierwiastki
12 lis 14:33
lefek: no wiem jak dalej robic, tylko sie zastanawiałe czy można to przekształcic żeby powiedzmy
"ładny wynik wyszedł"
12 lis 14:35
J :
..to tak, jakbyś chciał przekształcić √146 ,żeby Ci wyszło ładne 12..
12 lis 14:40
lefek: tylko sie pytałem czy jest mozliwośc, chciałem sie upewnic
12 lis 14:45
Mila:
√−12+4i=x+iy gdzie, x,y∊R⇔
(x+iy)2=−12+4i
x2+2xyi−y2=−12+4i
x2−y2=−12
2xy=4⇔xy=2
Masz to do rozwiązania.
12 lis 16:24