tw. de l'Hospitala
Saris: Czy istnieje jakaś forma tw de l'Hospitala, którą można zastować przy wyliczaniu granicy ciągów
o symbolu nieoznaczym, a nie funkcji?
Czasami zdarzają się dość ciężkie przykłady, na których rozwiązanie nie jest łatwo wpaść. Stąd
takie pytanie.
12 lis 10:41
Gray: Do każdego ciągu utworzonego z funkcji różniczkowalnej można stosować regułę de l'Hospitala,
tylko trzeba to odpowiednio skomentować.
| | 1 | |
Np. mam do obliczenia granicę ciągu (1+ |
| )n, liczę i wychodzi 1∞ − symbol |
| | n | |
| | 1 | |
nieoznaczony... Rozumuję tak: rozważmy funkcję f(x) = (1+ |
| )x, dla x>0. |
| | x | |
Wówczas:
| | 1 | |
(1+ |
| )x = eln(1+1/x)x = exln(1+1/x) →e0∞, więc do wykładnika stosuję regułę de |
| | x | |
l'Hospitala:
| | ln(1+1/x) | | 0 | | | |
xln(1+1/x) = |
| = [ |
| =H |
| →1, więc |
| | 1/x | | 0 | | −1/x2 | |
Z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie wynika, że jeżeli funkcja ma granicę to każdy
podciąg tej funkcji też ma tę samą granicę.
Stąd ciąg (1+1/n)
n →e.
12 lis 10:50
Bogdan:
Ciąg jest przecież funkcją
12 lis 11:17
J :
..tyle,że nieróżniczkowalną ...
12 lis 11:28