matematykaszkolna.pl
zespolone Ewelka: Witam. Mam takie zadanka do ogarnięcia i nie bardzo wiem jak sie za nie zabrać. Licze na waszą pomoc i zrozumiałe wytłumaczenie emotka, więc tak: 1.W(z)=z4−z3+2z2−z+1 , obliczyć W(i), a następnie znaleźć wszystkie pierwiastki wielomianu 2.Naszkicować zbiór{z∊C: |z3|≤8 , 0≤ arg(z3)≤π/4} szczególnie w tym zadaniu chodzi mi o to jak przyjmować wartości k w wzorze na argzn= n*argz + 2kπ 3.wyznaczyć pierwiastki w(z)=z3−z+6 4. spawdzić ,ze z=i jest pierwiastkiem wielomianu w(z)=z4+z3+2z2+z+1 i następnie znaleźć pozostałe pierwiastki wielomianu.
12 lis 10:17
daras: Podziałaj tak samo jak z liczbami rzeczywistymi:https://matematykaszkolna.pl/strona/3414.html tylko pamiętaj, że i2 = −1
12 lis 12:06
daras: ad.3 wpisz w wyszukiwarkę: "wzory Moivre'a" lub "pierwiastki zepolone" a wyskoczy ci mnóstwo podobnych już rozwiązanych przykładów a potem wystarczy ruszyć główką emotka
12 lis 12:10
Ewelka: a to zadanie 2. ? bo głównie o nie mi chodzi. w 3. wylicze pierwszy pierwiastek ale kolejne nie wychodza mi takie jak w odpowiedziach i dlatego nie mam pojecia co zle robie
12 lis 18:06