q
Qu: | | 5n−2n+10n | |
lim x do nieskonczoności |
| |
| | 11n+5n | |
Co najpierw zrobić ?
11 lis 23:50
11 lis 23:59
12 lis 00:05
Janek191:
dzielimy licznik i mianownik przez 11
n
| | 5n − 2n + 10n | |
an = |
| = |
| | 11n + 5n | |
| | | | 5 | | 2 | | 10 | | ( |
| )n − ( |
| )n + ( |
| )n | | | 11 | | 11 | | 11 | |
| |
= |
| |
| | | |
więc
| | 0 − 0 + 0 | |
lim an = |
| = 0 |
| | 1 + 0 | |
n→
∞
12 lis 08:51
WueR:
Jezeli wg autora 5n − 2n + 10n = 13n, to przed granicami moze lepiej powtorzyc sobie
podstawy algebry.
12 lis 11:17