Rozwiąż równanie
Loogen: Rozwiąż równanie |2x−3+y|+|x−2y+5| ≤0
W poleceniu jest napisane "rozwiąż równanie", możliwe że jest błąd.Zadanie z działu funkcji
liniowej.
11 lis 23:27
pigor: ..., o żadnym błędzie nie ma mowy, bo np tak :
z własności |a|≥0 dla a∊R masz układ równań liniowych,
a więc
|2x−3+y|+|x−2y+5| ≤0 ⇔ 2x−3+y=0 /*2 i x−2y+5=0 ⇔
⇔ 4x+2y= 6 i x−2y= −5 /+stronami ⇔ 5x=1 i y=3−2x ⇔
⇔
x=15 i y=235 ⇔
(x,y)= (15,235) . ...
12 lis 01:19
WueR:
Blad jest w kwestii rozwiazania rownosci...ktorej nie ma.
12 lis 11:11
pigor: ..., ja bym tu jednak nie szukał błędu, bo
|2x−3+y|+|x−2y+5| ≤0 ⇔ |2x−3+y|+|x−2y+5|<0
v |2x−3+y|+|x−2y+5|=0 ⇔
⇔ x∊∅
v |2x−3+y|+|x−2y+5|=0 ⇔
|2x−3+y|+|x−2y+5|=0 ⇔ itd. .
12 lis 13:20
pigor: ..., a więc, czyżby nie było tu twojej równości
12 lis 13:22
J :
masz rację
pigor ...
12 lis 13:27