Janek191:

A = ( 4; 8) , B = ( − 1 ; − 4)
y = a x + b
8 = 4a + b
− 4 = − a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
12 = 5 a
a = 2,4
b = − 4 + a = − 1,6
y = 2,4 x − 1,6 − równanie pr. AB
===========
P leży na danej prostej, więc P = ( x ; y) = ( x ; 2,4 x − 1,6)
B = (− 1; −4)
więc
I BP I
2 = ( x − ( −1))
2 + ( 2,4 x − 1,6 − (−4))
2 = 4
2
x
2 + 2 x + 1 + (2,4 x + 2,4)
2 = 16
x
2 + 2 x + 1 + 5,76 x
2 + 11,52 x + 5,76 = 16
6,76 x
2 + 13,52 x − 9,24 = 0 / : 4
1,69 x
2 + 3,38 x − 2,31 = 0
=======================
dokończ