wyznacz zbior wartosci funkcji f okreslonej wzorem f(x)=
dla kazdej liczby
x2+7
rzeczywistej x . Prosze o pomoc , o dokładne wytłumaczenie jutro spr a zwf dla kazdej liczby
nie umiem . pomocy !
11 lis 23:05
karola: pomoze ktos ?
11 lis 23:23
Eta:
D=R
x+3
y=
/*(x2+7)
x2+7
yx2+7y−x−3=0 ⇒ yx2−x+7y−3=0
to równanie z parametrem "y" ma rozwiązanie dla Δ≥0
Δ=1−4y(7y−3) = −28y2+12y+1≥0 ⇒ 28y2−12y−1≤0
12+16
12−16
1
Δ1=144+112=256 y=
=2 v y=
=−
56
56
14
1
y∊<−
, 2>= ZW
14
11 lis 23:52
pigor: ..., lub, ponieważ piszesz w temacie "pochodna funkcji a zw.f"
i widać, że Df=R, to liczysz pochodną funkcji f, badasz jej monotoniczność,
obliczasz ekstrema lokalne i masz (odczytujesz) zw.f . ...