Łatwa funkcja
wzor: Narysuj wykres funkcji :
f(x)=||x|−1|−2
Czy tutaj należy coś przekształcać ? np opuszczać wartości bezwzględne i rozważać przypadki czy
po prostu narysować podstawiając? Jeśli przekształcać to jak? Pozdrawiam .
11 lis 22:47
wzor: Napisze ktos?
11 lis 22:55
Eta:
11 lis 22:58
wzor: Mam taki

Ale czy da się jakoś rozpisać przekształcenia? Czy tylko podstawiając ?
11 lis 23:00
Eta:

1/ narysuj y=
|x|−1
2/ odbij tę część 1/ wykresu spod osi OX nad oś OX
otrzymasz y=
||x|−1|
3/ przesuń wykres 2/ w dół o 2 jednostki
otrzymasz f(x)=
||x|−1|−2
11 lis 23:04
wzor: ooo o to chodziło , bardzo dziękuję
11 lis 23:05
Eta:
11 lis 23:06