funkcje
papa: 1. znajdź styczną do paraboli y= 2x2−3x−1 przechodząca przez punkt P=(x0,yo).
2. f1(x)= sinx
f2(y)= y2
f3(z)=logz
znajdż złożenie funkcji odwrotnej h−1=? i dziedzinę
h= f1 ◯ f2 ◯ f3
11 lis 22:44
daras: policz pochodną i podstaw do r−nia stycznej współrzędne punktu P
i tak 3x
12 lis 12:12
papa: tylko że jeszcze nie robilismy na zajęciach pochodnej ;C
12 lis 13:47
daras: to podstaw do wzoru na prostą, która ma być ⊥ do odcinka
12 lis 13:53
MQ: No to napisz sobie układ równań:
y=2x2−3x−1
y−y0=a(x−x0) [równanie pęku prostych, przechodzących przez punkt (x0,y0)]
i znajdź takie a, dla którego ten układ ma tylko jedno rozwiązanie: (x0,y0)
12 lis 13:56
MQ: Sorry, ostatnie zdanie, powinno się kończyć na "rozwiązanie" i kropka. [bez tego ": (x0,y0)]
−− myślałem p punkcie styczności.
12 lis 13:59