matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytm. Znajdź x
emi:
Znajdź x: log
x
0.0001 = −8 Możecie mi wytłumaczyć jak dochodzi się tutaj do wyniku x={10}?
11 lis 22:26
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1 Mamy ( z def. logarytmu ) :
1
log
x
0,0001 = − 8 ⇔ x
−8
=
⇔ x
− 8
= 10
−4
⇔
10 000
⇔ x
−8
= [(
√
10
)
2
]
−4
⇔ x
−8
= (
√
10
)
−8
⇔ x =
√
10
12 lis 08:59