...
tomek: Ile czasu potrzeba na to, aby z kwoty 2 000 zł uzyskać 5 000 zł, jeżeli odsetki były składane
co cztery miesiące i roczna nominalna stopa procentowa wynosiła 12%.
11 lis 22:13
dero2005:
V = V
o(1 +
rm)
m*n
V = 5000
V
o = 2000
r = 12% = 0,12
m = 3
n = ilość lat
5000 = 2000(1 +
0,123)
3n
5000 = 2000(1,04)
3n
| | 5000 | |
(1,04)3n = |
| = 2,5 |
| | 2000 | |
3n*ln1,04 = ln2,5
| | ln2,5 | | 0,91629 | |
3n = |
| = |
| = 23,3628 |
| | ln1,04 | | 0,03922 | |
| | 23,3628 | |
n = |
| = 7,7876 roku ~ 8 lat |
| | 3 | |
12 lis 18:54