zadania prowadzące do układów równań liniowych
hihotka: Uczniowie klasy trzeciej zamierzają wynająć autokar na wycieczkę. Gdyby uczniowie zapłacili po
12,50 to po pokryciu kosztów wynajmu autokaru zabrakloby 100zł, a jeżeli każdy uczeń zapłaci
16 zł, to po opłaceniu kosztów wynajęcia autokary zostaie 12zł.
a) ile osób planuje wyjazd na tę wycieczkę?
b) jaki jest koszt wynajęcia autokaru?
15 lis 20:10
Aza:
x −−− ilość uczestników wycieczki , x€N+
y −−− koszt wynajmu autokaru , y€R+
y = 12,5*x +100
y= 16*x − 12
16x−12 = 12,5x+100 => 3,5x= 112 => x = 32
to: y = 16*32 −12 = 512−12 = 500
odp: a) 32 uczniów
b) koszt 500 zł
15 lis 23:27