Dzielenie odcinka
Karolina: Wyznaczyć punkty A i B wiedząc, że punkt C(−5,4) dzieli odcinek AB w stosunku 3/4,
a punkt D(6,−5) w stosunku 2/3.
Proszę o wskazówki oraz pomoc
11 lis 21:37
Karolina: 4|AC|=3|CB| 3|AD|=2|DB|
dobrze kombinuję?
11 lis 21:41
Tadeusz:
z tego wynika, że punkty A B C i D są współliniowe −
11 lis 21:42
Karolina: a nie są?
jakaś dalsza podpowiedź?
11 lis 21:47
Tadeusz:
... napisz więc równanie prostej przez C i D
Zapisz współrzędne punktów A i B wykorzystując to równanie
a potem układaj proporcje i wyliczaj brakujące współrzędne
11 lis 21:49
Karolina: 4|AC|=3|CB| 3|AD|=2|DB|
ale to jest dobrze?
11 lis 21:59
Tadeusz:
...zależy jak opiszesz punkty
11 lis 22:11
Karolina: chodzi o to, że:
C(−5;4)
D(6;−5)
następnie oblicze długość odcinków AC, CB, AD, DB
i podstawie do 4|AC|=3|CB| 3|AD|=2|DB|
będzie ok?
11 lis 22:26
Tadeusz:
−
11 lis 22:30
Karolina: czyli ok?

dziękuję za pomoc
11 lis 22:32