granica
bezendu:
7. Obliczając odpowiednią granicę pokaż, że dla a > 0
11 lis 21:33
bezendu: ?
11 lis 22:17
bezendu: ?
11 lis 22:29
Mila:
Co to jest za problem? Z jakiego działu?
Przybliżenia za pmocą szeregu Maclaurena?
11 lis 22:46
bezendu:
Działa granice, nie miałem szeregów.
11 lis 22:49
Mila:
Poczekaj na Godzia, dzisiaj nie mam pomysłu, jak wymyślę to Ci napiszę.
To jest chyba proste zadanie.
11 lis 23:11
11 lis 23:15
Gray: To przybliżenie jest w miarę dobre (nie precyzuję co to znaczy), jedynie dla r bliskich 0.
Wystarczy, moim zdaniem, pokazać, że
| | r | |
√a2+r − (a+ |
| ) →0 gdy r→0. |
| | 2a | |
11 lis 23:16
Gray: Eta mnie uprzedził
11 lis 23:17
Eta:
ła/ ła/ła kobi
Eta ( nieładnie nie znać Ety

(6lat tu siedzę
11 lis 23:19
Gray: Przepraszam

Miałem moment zawahania... ale pomyślałem, że jak jesteś kobietą .... to
się odezwiesz...

A Gray lubi kobiety
11 lis 23:32
bezendu:
Ja znam Etę
11 lis 23:40
Eta:
11 lis 23:43
Gray: Hmmmm... Ciekawe czy i ja będę mógł to kiedyś napisać....

Dobranoc.
11 lis 23:43
bezendu:
Grey jeszcze mam kilka zadań

Narysuj wykres funkcji f(x)=(1+x+x
2+....x
n)
n→
∞
Uważaj na dziedzinę.
11 lis 23:48
Gray: | | 1 | |
Narysuj |
| na przedziale (−1,1) |
| | 1−x | |
11 lis 23:50
Gray:
11 lis 23:51
bezendu:
Tylko?
12 lis 00:06
Mila:
Wyrazy ciągu geometrycznego zbieżnego.
a1=1
q=x
|q|<1
Liczysz S(x)
12 lis 00:18
bezendu:
Ale co mam policzyć ?
12 lis 00:23
Gray: Czy funkcja miała być tak zapisana f(x) = lim
n→∞ (1+x+x
2+...+x
n) ?
Jeżeli tak, to, z definicji sumy nieskończonej, jest to f(x)=∑x
k, gdzie sumujemy od 0 do
∞.
Jest to więc suma szeregu geometrycznego, która jest skończona jedynie dla |x|<1; wówczas jest
12 lis 08:54
zombi: Ta lista z PWr ma w sobie takie pokręcone zadania
12 lis 15:34
bezendu:
Dziękuję.
12 lis 21:10