Trygonometria
Damian: Oblicz bez korzystania z wzorów redukcyjnych:
1. cos( − 1710
o)
2. sin 1200
o
3. ctg( − 750
o)
Mam problem z tym zadaniem. Myślałem, że to rozumiem, ale jak zacząłem robić przykłady, to się
pogubiłem. Wiem, że trzeba to doprowadzić do małych kątów i wtedy znając wartości, np. sin30
o
| | 1 | |
= |
| podać je w rozwiązaniu. |
| | 2 | |
Np. sin 1200
o = sin(1200 − 3*360
o) = 120
o
| | √3 | |
Tylko tyle umiem zrobić. W tym przykładzie powinno wyjść |
| , czyli wartość sinusa 60o, |
| | 2 | |
ale ani nie rozumiem dlaczego akurat tak ani nie potrafię tego zapisać.