pomocy. granice.
kuba: Proszę o pomoc z tym zadaniem, nie mogę go rozwiązać cały czas inny wynik mi wychodzi:
Wyznacz granice ciągu:
an=1+5+9...(4n−3)n+7−2n
Ogólnie początek dobrze mi idzie ale nie wiem w jaki sposób zapisać 2n, bo jak zapisuję na swój
sposób to wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach.
11 lis 21:12
Saizou :
| | 1+4n−3 | | 4n−2 | |
1+5+9...+(4n−3)= |
| n= |
| n=n(2n−1) |
| | 2 | | 2 | |
| 2n2−n | | 2*(7+n | | 2n2−n−17−2n | |
| − |
| = |
| dokończ.... |
| 7+n | | 7+n | | 7+n | |
11 lis 21:15
kuba: właśnie tu mam problem bo nie wiem czy wyciągnąć przed nawias n2 czy n jak wyciągnę n2 to mam
w mianowniku zero, a jak n wyciągnę to mam, że zbiega do nieskończoności a w odpowiedziach
jest −15
11 lis 21:19
Mila:
a
1=1
a
k=4n−3 ⇔k=n ⇔suma w liczniku ma n składników.
| | 1+4n−3 | | (4n−2)*n | |
Sn= |
| *n= |
| =(2n−1)*n=2n2−n |
| | 2 | | 2 | |
| | 2n2−n | | 2n*(n+7) | | 2n2−n−2n2−14n | |
an= |
| − |
| = |
| ⇔ |
| | n+7 | | n+7 | | n+7 | |
11 lis 21:25
kuba: dzięki wielkie
11 lis 21:43