:D
Force: Witam proszę o wyjaśnienie tego zadania:
Dana jest parabola o równaniu y=x2+1 i leżacy na niej punkt A o współrzędnej x=3. Wyznacz
równanie stycznej do tej paraboli w punkcie A
11 lis 21:08
Tadeusz:

y
A=10 A=(3,10)
y'=2x
y'(3)=6
l: y−10=6(x−3) ⇒ l: y=6x−8
11 lis 21:16
Arkusz:
A (3;10)
y = ax + b
10 = 3a + b
b = 10 − 3a
zatem y = ax + 10 − 3a
przyrównujemy parabole i prostą
x2 + 1 = ax + 10 − 3a
x2 − ax − 9 + 3a = 0
Chcemy by przecieły sie w jednym punkcie zatem Δ = 0
Δ = a2 + 4(9 − 3a)
Δ = 0
a2 − 12a + 36 = 0
(a − 6)2 = 0
a = 6 ⇒ b = −8
y = 6x − 8
11 lis 21:21