pomocy
help: udowodnij że jeżeli ciąg( logax, logbx, logcx) jest geometryczny, to logab= logbc
11 lis 21:02
AcidRock: Nie mam lepszego pomysłu, jeśli ktoś taki ma, niech napisze. Przedstawię mój dowód:
Korzystając z definicji ciągu geometrycznego mam:
log
bx = log
ax * q
| logax | |
| = logax * q | : (logax) |
| logab | |
Podobnie oblicz log
bc, a potem porównaj tę liczbę z log
ab.
11 lis 21:14
Tadeusz:
log
ax*log
cx=log
2bx
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| logxalogxc | | logxb*logxb | |
| logxb | | logxc | |
| = |
| ⇒ logab=logbc |
| logxa | | logxb | |
11 lis 21:26