matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parametr
zadanie:
Określ liczbę pierwiastków równania x|x|=x+m w zależności od wartości parametru m.
11 lis 21:01
Mila:
x*|x|−x=m f(x)=x*|x|−x 1) x≥0 wtedy: f(x)=x
2
−x
1
1
x=0 lub x=1, x
w
=
, y
w
=−
2
4
szkicujesz wykres dla x≥0 2)x<0 f(x)=−x
2
−x
−1
1
x=−1, x
w
=
, y
w
=
2
4
szkic wykresu Liczba rozwiązań równania f(x)=m
−1
1
m<
lub x>
jedno rozwiązanie
4
4
1
m=−
dwa roawiązania
4
Dokończysz?
11 lis 21:09