Zadanie
piotr: Witam proszę o pomoc :
zadanie 1: Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego pierwiastka :
a) (5−x) (x
2 −7x +10 ) = 0 b) (x
2 +2x −3 ) (x−1)
3 =0
zadanie 2
Uzasadnij , że równianie nie ma pierwiastków wielokrotnych :
a) x
3 −5x
2 −2x +24 =0 b) 3x
3 +x
2 −12x −4 =0
zadanie 3 : Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego pierwiastka :
a) x
4 + 4x
3 + 5x
2 =0 b) x
5 + 4x
4 +4x
3 =0
Dzieki
11 lis 20:56
piotr: Pomoże ktoś ?
11 lis 21:05
Gray: Jeden przykład; pozostałe niemal identycznie...
(5−x)(x2−7x+10) = 0. Lewą stronę sprowadź do postaci iloczynowej. Mamy:
x2−7x+10 = (x−2)(x−5), stąd
0=(5−x)(x2−7x+10) = −(x−5)(x−5)(x−2)=−(x−5)2(x−2),
czyli x1 = 2 jest pierwiastkiem o krotności 1 (bo x−2 występuje w potędze pierwszej), x2=5
jest pierwiastkiem o krotności 2 (bo x−5 występuje.....).
11 lis 21:34