Wyznacz klasy abstrakcji
Strudzony_Pal: Wyznacz klasy abstrakcji relacji P⊂{1,2,3,4,5,6}2 danej zależnością:
a) xPy⇔(2|x⇔2|y)
b)xPy⇔(3≥x⇔3≥y)
Gdyby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć krok po kroku, bo nie ogarniam jeszcze wyznaczania klas
abstrakcji. Jakieś proste przykłady zrobię, ale nie mam pojęcia jak wykorzystywać takie wzory.
Pozdrawiam i dziękuję.
11 lis 20:13
Strudzony_Pal: O co chodzi z tym kwadratem przy P?
11 lis 20:22
Strudzony_Pal: halp
11 lis 20:31
Kacper:
Musiało być na wykładzie. Ja mam pewne pomysły, ale nie będę strzelał
11 lis 20:34
Strudzony_Pal: Tak było. Razem z resztą innych rzeczy, a później na ćwiczeniach jeden przykład i przejście do
macierzy.
Srsly bro, nie jestem tego w stanie wyciągnąć z jednego przykładu. Jak mówię, proste z podanymi
relacjami typu P={(a,a)... ogarniam. Nie wiem co robić ze wzorami i takimi jak mam napisane
2.
11 lis 20:40
Gray: Każda relacja jest podzbiorem iloczynu kartezjańskiego. Kwadrat oznacza, że P⊂{(1,1),
(1,2),..., (1,6), (2,1),..., (2,6),....,(6,1),...,(6,6)}.
11 lis 20:47
Gray: Ad. a) dwie liczby x i y są ze sobą w relacji P wtedy i tylko wtedy, gdy albo obydwie są
parzyste, albo obydwie są nieparzyste (wtedy równoważność 2|x⇔2|y definiująca relację jest
prawdziwa).
Mamy więc P: (1,1), (1,3), (1,5), (2,2), (2,4), (2,6), itd. plus zamiana kolejności, tj. (3,1),
(5,1)...
b) podobnie.
11 lis 20:50
Gray: Klasy abstrakcji wyznacza się dla elementów:
[1] = (x∊{1,...,6}: xP1} = {1,3,5}
[2] = {2,4,6}
i dalej [1]=[3]=[5]; [2]=[4]=[6]; [.] −oznacza klasę abstrakcji.
11 lis 20:53
Strudzony_Pal: Dzięki! Ogarnąłem. Robię zadania i wychodzi.
Oby Ci ktoś to wynagrodził dobry człowieku. Miłego dnia!
11 lis 21:24
Gray: Mam nadzieję, że Ktoś to widzi i zaliczy do mojej klasy abstrakcji
11 lis 21:31