Równanie prostej
Karolina: W równoległoboku ABCD dane są cztery wierzchołki: A(−5,1), B(2,−2), C(12,3), D(5,6). Wyznacz
równanie prostej, zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka D na bok AB.
11 lis 19:36
Tadeusz:
| | −2−1 | | −3 | |
prosta przez A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| = |
| |
| | 2+5 | | 7 | |
Wysokość z punktu D jest do niej prostopadła zatem
| | 7 | | 7 | | 17 | |
y−6= |
| (x−5) ⇒ y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 lis 19:48
Karolina: Dziękuję bardzo
11 lis 23:09