pomocy
A.: geometria analityczna
A.: witam, mam problem z zadaniem:
Dane są punkty A(−6, −3) i B(4, 1). Wyznacz współrzędne punktu C leżącego na osi OY tak, aby
pole trójkąta ABC było równe 13.
proszę razem z wyjaśnieniem
11 lis 19:18
+-: Piszesz równanie prostej przechodzącej przez AB.
Obliczasz długość odcinka AB.
Mając bok AB wyliczasz wysokość trójkąta o zadanym polu.
Ze wzoru na odległość punktu od prostej wyliczasz położenie tego punktu na OY (dwa
rozwiązania).
12 lis 10:08
Bogdan:

albo: A = (−6, −3), B = (4, 1), C = (0, c)
→
|CA| = [−6, −3−c]
→
|CB| = [4, 1−c]
| −6 −3−c|
13 = 0,5*| | | | ⇒ 0,5*|−6 + 6c + 12 + 4c| = 26 ⇒ 5c+3=−13 lub 5c+3=13
| 4 1−c|
| | 16 | |
Odp.: C' = (0, − |
| ) lub C'' = (0, 2) |
| | 5 | |
12 lis 15:56