matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że
lovematma:
W trójkącie równoramiennym ABC w którym |AC|=|BC| poprowadzono wysokość AD . Wykaż, że
1
2
|AB|
2
=|BD|*|BC|
11 lis 18:53
Mila:
|AC|=|BC|=b WΔABD z tw. Pitagorasa: |AB|
2
=h
2
+|BD|
2
⇔
h
2
=|AB|
2
−|BD|
2
W ΔACD: |AC|
2
=h
2
+(b−|BD|)
2
⇔b
2
=h
2
+b
2
−2b*|BD|+|BD|
2
⇔
h
2
=2b*|BD|−|BD|
2
⇔|AB|
2
−|BD|
2
=2b*|BD|−|BD|
2
⇔ |AB|
2
=2*|BC|*|BD|⇔
1
|AB|
2
=|BC|*|BD|
2
======================
11 lis 19:14