napisz rownanie prostej l.
Kuba: Dana jest prosta k: y = −x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. przez punkt P(4,3)
poprowadzono prostą l, która przecięła oś OY powyżej punktu (0,2) i ponizej punktu A. Suma pól
dwóch trójkątów powstałych miedzy prostymi k, l oraz osiami układu współrzędnych jest równa 6.
napisz równanie prostej l.
Jak to zrobic bo pojecia nie mam a mialem na sprawdzianie.
Pozdrawiam
11 lis 18:08
Kuba: 
?
11 lis 22:02
Kuba:
12 lis 15:29
Kuba:
12 lis 17:53
Mila:
LO?
12 lis 17:58
Mila:
P=(4,3) czy P=(4,2)?
Dla P=(4,2) obliczenia są łatwiejsze.
12 lis 18:24
Mila:

l: y=ax+b i P∊l
y=ax+2−4a
C=(0,2−4a) i 2<2−4a<6⇔a∊(−1,0)
|AC|=|6−(2−4a)|=|4+4a|=4+4a dla a∊(−1,0)
D:
Miejsce zerowe :
ax
0+2−4a=0
| | 4a−2 | | 2|a+1| | | 2*(a+1) | |
|BD|=| |
| −6|=| |
| |= |
| dla a∊(−1,0) |
| | a | | a | | −a | |
| 1 | | 1 | |
| *|AC|*4+ |
| *||BD|*2=6⇔ |
| 2 | | 2 | |
⇔
12 lis 18:54
Kuba: Dzięki Wielkie
12 lis 19:24
Mila:
Czy jesteś z III LO?
12 lis 20:35
Kuba: Tak, a co jest?
12 lis 22:18
Mila:
Czy to sprawdzian, czy próbna wewnętrzna?
12 lis 22:32
Kuba: Sprawdzian
13 lis 10:18