okręgi
Code::Blak:

Wyznacz równanie okręgu stycznego do prostych y=2x+4 i y=2x−6 przechodzących przez punkt A(5,6)
11 lis 17:51
Code::Blak: Nikt nie pomoże ?
11 lis 19:45
Mila:
Popraw treść.
11 lis 21:02
Code::Blak: Ona taka jest
11 lis 21:17
Mila:
Proste nie przechodzą przez punkt A, więc chyba chodzi o to że okrąg przechodzi przez A.
'Przechodzącego" powinno być?
11 lis 21:29
Tadeusz:

Twoje proste są równoległe i nie przechodzą przez punkt A
Ten punkt ma należeć do szukanego okręgu
11 lis 21:31
Tadeusz:
... powinny Ci wyjść dwa równania okręgów −
11 lis 21:32
Code::Blak: kurde a ten jeden punkt nie należ przypadkiem do jednych z prostych ?
11 lis 21:35
Mila:

k: y=2x+4 w postaci ogólnej 2x−y+4=0
m: y=2x−6 w postaci ogólnej 2x−y−6=0
proste są równoległe
odległość miedzy prostymi:
| | 10 | | 10√5 | |
d(k,m)=U{|4−(−6)|}{√22+12= |
| = |
| długość średnicy okręgu stycznego do obu |
| | √5 | | 5 | |
prostych
środek okręgu stycznego leży na prostej p równoległej do obu prostych i oddalonej o r.
B=(0,4), C=(0,−6) punkty przecięcia osi OY
D=(0,−1) środek BC
p: y=2x−1
S=(x,2x−1)
|SA|=r
√(5−x)2+((6−2x+1)2=
√5 /
2
(5−x)
2+(7−2x)
2=5⇔
x=3 i y=2*3−1
S
1=(3,5)
====================
11 lis 21:50
Mila:
Jeśli to jest zadanie z podręcznika, to przeczytaj uważnie każde słowo i sprawdź co tu
napisałeś.
Napisz równania okręgów, masz środki i promień.
11 lis 21:53
Code::Blak: zadanie jest ze zbioru
odp.
1.
(x−3)2 + (y −5)2 = 5
2.
(x−4,6)2 + (y −8,2)2 = 5
11 lis 21:56
Mila:
Czy zgadza sie z odpowiedziami?
To zauważyłeś błąd w przepisanej treści? (17:51)
11 lis 21:59
Code::Blak: nie no przecież wszystko jest ok ? tyle że ty wyznaczyłaś środki a miało by równanie okręgu ale
to nie problem
11 lis 22:03
Mila:
Chyba żartujesz?
Ja wiem , co miałam zrobić, ale nie z treści którą podałeś.
Równań nie napisałam świadomie, zostawiłam to dla Ciebie.
Na maturze źle przeczytana treść grozi Ci utratą punktów.
Czy napisałbyś równania bez znajomości środków i promieni?
11 lis 22:08
Code::Blak: Ale naprawdę było takie polecenie w zbiorze . Jak chcesz mogę ci przysłać zdjęcie
11 lis 22:09
Code::Blak: Jeżeli Ci chodzi o rysunek to ja go narysowałem . Ale polecenie jest takie same . O rysunek
chodzi ?
11 lis 22:13