Liczba rozwiązań równania ze względu na wartość parametr
Pati78: Mam prośbę czy mógłby ktoś zobaczyć czy dobrze rozwiązuje to zadanie?
Rozważ liczbę rozwiązań równania z niewiadomą x ze względu na wartość parametrów:
1) bx = a(b−x)
bx = a(b−x)⇔bx = ab − ax⇔ax + bx − ab = 0⇔(a + b)x − ab = 0
Równanie ma 1 rozwiązanie gdy a + b ≠ 0⇔a ≠ b
Równanie jest tożsamościowe gdy a + b = 0 ⋀ ab = 0⇔ a = −b ⋀ (a = 0 ⋁ b = 0)⇔ a = b = 0
Równanie jest sprzeczne gdy a + b = 0 ⋀ ab ≠ 0⇔ a = −b ⋀ (a ≠ 0 ⋁ b ≠ 0)⇔ a = −b ⋀ a ≠ 0 ⋀ b ≠
0
11 lis 17:44
Pati78: @pomoże ktoś
11 lis 18:12
Pati78: @@@
11 lis 18:50
Pati78: ↕↕↕↕↕↕↕
11 lis 19:19
Pati78: @@@up
11 lis 20:10
Tadeusz:
po pierwsze .... to nie prawda co piszesz "a + b ≠ 0⇔a ≠ b"
11 lis 20:16
Pati78: Zgubiłam minus, powinno być a + b ≠ 0⇔a ≠ −b
11 lis 20:57
Pati78: @pomocy@
11 lis 22:12