Symbol Newtona - Silnia, uprość wyrażenie
Ordeal: Siema. Mam do uproszczenia poniższe wyrażenie, problem w tym ,że robie to na wszystkie możliwe
sposoby i nie wyjdzie wynik,który jest w odpowiedziach.
Tutaj wyrażenie:
| (n+1)! (n−2)! | |
| |
| (n+2)! (n−1)! | |
| | 1 | |
Wynik w książce: |
| |
| | (n+2) (n−1) | |
11 lis 17:24
Tadeusz:
| | (n+1)!*(n−2)! | |
= |
| = |
| | (n+1)!*(n+2)(n−2)!*(n−1) | |
11 lis 17:31
Ordeal: I po skróceniu wynik będzie ok, ale we wszystkich wzorach jeśli rozpiszę (n+2)! to mam n! (n+1)
(n+2). U cb brakuje tego n!
11 lis 17:36
Tadeusz:
nie rozpisuję (n+2)! na n!(n+1)(n+2)
tylko na (n+1)!(n+2)
zauważ, że n!(n+1)=(n+1)!
11 lis 17:44
Ordeal: Heh , rzeczywiście, nie wpadłem na to

Dzieki wielkie za odp.
11 lis 17:48
Tadeusz:
−
11 lis 17:50
Ordeal: Czyli (n−1)! rozpisałeś w ten sam sposób?
11 lis 17:52