Granica funkcji
pajac: Hej, zadanie tyczy się granicy ciągów, jednak nie wiem jak je zrobić, tzn zrobiłem ale nie
zgadza się z tym co jest w odpowiedziach

lim x−> −2
Ja to zrobiłem tak, że w mianowniku rozbiłem 32 jako 2
5, następnie skróciłem licznik z
| | 1 | |
mianownikiem po czym zostało |
| i po podstawieniu −2 wynik nie zgadza się z tym co |
| | x4+24 | |
w książce. Proszę o pomoc.
Mila:
Dobre chęci, ale błędne wykonanie:
x=−2 jest pierwiastkiem wielomianu x
5+32, zatem dzieli się bez reszty przez (x+2)
Zwykłe dzielenie:
(x
5+32): (x+2)=x
4−2x
3+4x
2−8x+16
−(x
5+2x
4)
=========
−2x
4+32
−(−2x
4−4x
3)
=============
4x
3+32
−( 4x
3+8x
2)
============
−8x
2+32
−( −8x
2−16x)
==============
16x+32
− (16x+32)
============================
0
(Możesz skorzystac ze schematu Hornera. )
| | x+2) | | x+2) | |
limx→−2 |
| =limx→−2 |
| = |
| | x5+32 | | (x+2)*(x4−2x3+4x2−8x+16) | |
| | 1 | | 1 | |
=lim x→−2 |
| = |
| |
| | (x4−2x3+4x2−8x+16 | | 16*5 | |