Liczby zespolone - w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie
warek: w zbiorze liczb zespolonych rozwiąż równanie.
| | 2+i | | 1−i | |
Potrzebuje pomocy z zadankiem |
| = |
| |
| | z−1+4i | | 2z+i | |
11 lis 17:09
Kacper:
Dziedzina najpierw. Może coś wypadnie?
11 lis 17:12
razor: (z−1+4i)(1−i) = (2z+i)(2+i)
z−zi−1+i+4i+4 = 4z+2zi+2i−1
3z+3zi = 4+3i
z(3+3i) = 4+3i
dokończ
11 lis 17:13
warek: razor moglbys wytlumaczyc jak przeszedles z z−zi−1+i+4i+4 = 4z+2zi+2i−1 na 3z+3zi = 4+3i ? Z
gory dziekuje
11 lis 17:27
warek: Sorki ,że spamuje ale naprawdę potrzebuje pomocy z tym co pisałem post wcześniej. Jak przejść z
2 linijki na 3 tak jak przedstawił to razor resztę już dokończyłem ale chcę umieć sam zrobić
takie zadanie. (Sorki za moje braki w wiedzy)
11 lis 18:25
Dziadek Mróz:
Trochę inwencji własnej w to włóż bo się zgubisz w wielkim świecie

z − zi − 1 + i + 4i + 4 = 4z + 2zi + 2i − 1
z − zi − 4z − 2zi = 2i − 1 + 1 − i − 4i − 4
−3z − 3zi = −4 − 3i // * (−1)
3z + 3zi = 4 + 3i
11 lis 18:36