matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
blackhawk:
Chciałbym prosić o sprawdzenie: Z def. granicy ciągu uzasadnić:
2+5
n
+
1
5
lim
=
3*5
n
3
n→
∞
2
Wyszło mi n
0
=[log
5
]+1
2ξ
11 lis 16:57
blackhawk:
11 lis 17:09
blackhawk:
To może pokażę jak to robiłem po kolei to będzie łatwiej sprawdzić:
2+5
n
+
1
5*5
n
|
−
|<ξ
3*5
n
3*5
n
2+5
n
+
1
−5
n
+
1
|
|<ξ
3*5
n
2
|
|<ξ
3*5
n
2<ξ*3*5
n
2
<5
n
3ξ
2
log
5
<log
5
5
n
3ξ
2
n>log
5
3ξ
2
n
0
=[log
5
]+1
3ξ
2
∀
ξ
>
0
∃
n
0
=[log
5
]+1 ∀n>n
0
|a
n
−g|<ξ
3
ξ
11 lis 17:22
blackhawk:
11 lis 18:14
blackhawk:
11 lis 22:16