Zadanko
kinguska960: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√−6x2+x+2
11 lis 16:52
M:
17 wrz 06:04
17 wrz 15:43
Jolanta: Pierwiastek drugiego stopnia czyli −6x
2+x+2 nie może być ujemne
−6x
2+x+2≥0
Δ=b
2−4ac=1+48=49
| | −b−√Δ | | −1−7 | | 8 | | 2 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −12 | | 12 | | 3 | |
| | −b+√Δ | | −1+7 | | −1 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 12 | | 2 | |
a=−6. a<O parabola ma ramiona w dół
Zaznaczamy na osi miejsca zerowe,rysujemy parabole
| | 1 | | 2 | |
−6x2+x+2≥0 dla x∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 3 | |
17 wrz 23:12
Min.Edukacji: Domykaj przedział
18 wrz 02:06
Jolanta: | | −1 | | 2 | |
Jest domknięty Chodzi ci o to,że teraz piszę sie tak [ |
| , |
| ]? |
| | 2 | | 3 | |
18 wrz 21:14
chichi:
a kiedy się tak nie pisało?
18 wrz 22:19
Jolanta: Nawias <. >. jakoś niedawno został zastąpiony. takim [. ] Mam w domu książkę bratanka
Matematyka nowa era kl 2 z 2020 roku .I wtedy były jeszcze nawiasy < >
20 wrz 20:00