Proszę o waszą pomoc (pochodne)
Kiryoku: Pochodna funkcji:
11 lis 16:51
Kiryoku: czy ten tok myślenia jest prawidłowy?
| | (2xln2−3\x)*3x−(2x−ln3)*3xln3 | |
= |
| |
| | 32x | |
11 lis 17:06
Kiryoku: ?
11 lis 18:03
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = t − z t = 2x z = ln(3) v = 3x |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = *) |
| | v | | v2 | |
u' = [t − z]' = t' − z' = **)
t' = [2
x]' = 2
x * ln(2)
z' = [ln(3)]' = 0
v' = [3
x]' = 3
x * ln(3)
**) = 2
x * ln(2)
| | (2x * ln(2)) * 3x − (2x − ln(3))(3x * ln(3)) | |
*) = |
| = |
| | 32x | |
| | 3x(2x * ln(2)) − 3x(2xln(3) − ln2(3)) | |
= |
| = |
| | 32x | |
| | 2xln(2) − 2xln(3) + ln2(3) | |
= |
| |
| | 3x | |
11 lis 18:15
Kiryoku: to jest jakaś własność, że [ln(3)]' = 0 ?
a czy mianownik nie powinien wygladac tak?(3x)2 (u mnie mianownik wyglada tak jak u Ciebie)
Dziękuje za pomoc.
11 lis 18:32
Kiryoku: ok. Wielkie dzięki raz jeszcze. Przepisałem i zastanowiłem się jak do tego doszedłeś, teraz
rozumiem... Mam nadzieje, że nie tylko ten przykład

pozdrawiam
11 lis 18:42