znajdź obraz okręgu w jednoskładności
Milena: Proszę o sprawdzenie :
Znajdź obraz okręgu x2−2x+y2+4y+1=0 w jednokładności o środku S=(−4,−2) i skali k=2,5.
(x−8,5)2 + (y−2)2=25
Jednak w odpowiedzi jest (x+8,5)2+(y+2)2=25
Szukałam błędu, ale nigdzie go nie widzę.. A może odpowiedzi sa złe?
11 lis 16:48
Milena: ?
11 lis 17:09
Mila:

x
2−2x+y
2+4y+1=0
(x−1)
2−1+(y+2)
2−4+1=0
(x−1)
2+(y+2)
2=2
2
A=(1,−2) środek danego okręgu, r=2
R=2*2.5=5
S=(−4,−2)
A'=(x,y)
SA'
→=[x+4, y+2]
SA
→=[1+4,−2+2]=[5,0]
y+2=0
x=8.5
y=−2
(x−8,5)
2+(y+2)
2=25
11 lis 18:27