liczby zespolone potęgi prosze o pomoc
Def: proszę o pomoc
(3−3i)7
z= 3√2
cos = √22
sin = −√22
(3√2)7(cos7*74π+isin7*74π)=
(3√2)7(cos 494π+isin 494π)=
(3√2)7(cos12π14π+isin12π14π)
(3√2)7(cos √22π+isin√22π
dobrze to policzyłem czy gdzieś mam błąd?
Jak to dalej zrobić?
11 lis 16:44
Def: up
11 lis 17:08
PW: | | π | | π | | √2 | |
cos(12π+ |
| ) = cos |
| = |
| , to samo z sinusem. |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
11 lis 17:13
Def: no to tak mam:
(3√2)7 (cos √22π+isin√22π
i jak to teraz policzyc?
11 lis 17:15
Mila:
Po co ten sin i cos w nawiasie skoro wartości już obliczone. Patrz PW 17:13.
11 lis 18:08