Trójkąt
Pomoc:
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Jakie jest pole trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej długości 10 i wysokości
opuszczonej na przeciwprostokątną długości 6?
11 lis 16:31
Metis:
bok*wysokość na niego opuszczona
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
11 lis 16:34
Godzio:
Hmmm...
11 lis 16:36
Godzio:
Metis czy tutaj to zadziała

?
11 lis 16:37
Metis: A nie ?
11 lis 16:37
Godzio:
Póki co nie zdradzam, poczekajmy
11 lis 16:39
Metis: Coś za banalne mi się wydawało
11 lis 16:40
Metis: Juz chyba wiem w czym problem

A policzyć w takim wypadku mozna CHYBA tak:
Wysokość uposzczona na przeciwprostokątna dzieli ją na odcinki x, y , dla których h=
√x*y
U Nas
√x*y =6
Wiem też że x+y=10
Dwie niewiadome ... Układ równań
11 lis 16:52
Metis: To też jednak źle .
11 lis 16:55
Godzio:
I co dalej nikt

?
Ja napisałem to zadanie dla chętnych, żeby pomyśleć, gdybym dał jako "Godzio" to byłoby by zbyt
oczywiste, że to nie może być normalne policzenie pola
11 lis 19:50
Metis:
12 lis 14:50
Metis: Jaka odpowiedz ?
30 ?
12 lis 15:14
Metis: Nie no 30 nie może byc
12 lis 15:16
Godzio:
Metis, widzę, że byłeś ciekawy, a właśnie się pojawiłeś więc może rozwieje wątpliwości:
Z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + b
2 = 100
No ale skoro mamy takie dane to pole trójkąta to oczywiście 30! Ale czy na pewno?
| | ab | |
0 ≤ (a − b)2 = a2 + b2 − 2ab = a2 + b2 − 4 * |
| = 100 − 4 * 30 = −20 |
| | 2 | |
Taki trójkąt nie istnieje!
13 lis 22:00
Metis: Zajrzałem tutaj dopiero teraz .
No fajne to zadanko
15 lis 21:26