Rozwiązać równanie
A co to się stało?: Witam. Działanie:
z2+(2i+7)z+6+3i=0
i teraz etapowo. Δ= 21+16i, tak? Nie proszę o rozwiązanie, a naprowadzenie.
11 lis 16:23
Mila:
√Δ=√21+16i
Raczej trudno znaleźć pierwiastek z Δ.
licz normalnie z takim pierwiastkiem , jak w równaniu kwadratowym.
z=..
11 lis 18:01
Gray: √Δ to nie jest liczba (tylko zbiór), więc takie liczenie nie ma wielkiego sensu...
Pomimo trudności z wyznaczenie pierwiastka z Δ, można sobie poradzić na kilka sposobów.
Np. (x+iy)2 = 21+16i ⇔ x2 − y2 = 21 oraz 2xy = 16 i mamy układ równań do rozwiązania:
xy = 8
x2 − y2 = 21
11 lis 19:53
A co to się stało?: Miałem taki układ. Rozwiązywałem go podstawiając x pod równanie niżej i dochodziłem do momentu,
gdzie musiałem podstawić t. Coś tam wychodziło, jednak problem był przy y
2=t. Wtedy to już
zaczepiam o pierwiastek czwartego stopnia jak się nie mylę.
x
2−y
2=21
64−y
4=21y
2
czyli:
y
4+21y
2−64=0
t=y
2
t
2+21t−64=0
Δ=697
√Δ=
√697
t musi być dodatnie, więc
t2=y
2 y=
√−21+√6972
No i później bym wyliczał x. Nie o wynik mi tu chodzi, a o drogę, którą obrałem. Mogłoby tak
być?
12 lis 19:22
Mila:
Mogłoby być.
12 lis 20:33
A co to się stało?: To dziękuję bardzo za pomoc.
13 lis 16:20