oblicz
miśka: Zadanie 1
W ostrosłupie trójkątnym prawidłowym długość krawędzi podstawy a=10cm a wysokośćściany bocznej
h=8cm. Obliczu pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Zadanie 2
Pole powierzchni czworościanu foremnego wynosi 9√3 dm kwadratowych. Oblicz długość krawędzi
tego czworościanu.
Zadanie 3
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej wynosi h= 8cm a długość krawędzi
bocznej l=10cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zadanie 4
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 175√3cm sześciennych
a wysokość ściany bocznej h=10√3 cm. Obliczu objętość tego ostrosłupa.
11 lis 16:21
Ika : zad 1
p trójkąta =1\2 a * h
p trojkata = 1/2 8*10
p trojkata = 5*8
p trojkata = 40
ppb = 4*40 = 80 cm2
12 lis 18:31