Zadania na egzamin
kamil: Hej

czy ktoś by dał rade mi rozwiazać 3 zadanka do wieczora? jutro mam poprawke egzaminu
dlatego mi to tak potrzebne
1.Oblicz sumę 30 poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego 2,4,6...
2.pierwszy i czwarty wyraz ciagu geometrycznego spełnia warunki:
a
4=24 a
1=3 wyznacz sumę dziesieciu początkowych wyrazów tego ciągu
3.ciąg (3,x+1,12) jest ciagiem geometrycznym wyznacz liczbę x
11 lis 16:17
Gray: Do wieczora, nawet licząc na piechotę, zdążysz spokojnie
11 lis 16:21
kamil: Gray jestem kompletnym głąbem z matematyki .. nie kumam tego wcale wdzieczny bym był za pomoc
..:(
11 lis 16:21
kamil: czy dałby rade mi ktoś pomóc?
11 lis 16:26
PW: 1. Ale wzory musisz znać. Podobno suma wszystkich (skończonej liczby) wyrazów ciągu może być
obliczona jako
U nas n=30. Jeżeli umiesz obliczyć 30.wyraz ciągu o pierwszym wyrazie 2 i różnicy 2, to tylko
podstawić do wzoru.
11 lis 16:37
kamil: i tak nic z tego nie rozumiem ..
11 lis 16:54
PW: To weź kartkę i licz:
a1 = 2,
a2 = a1+2,
a3 = a2+2 = a1+2·2,
a4 = a3+2 = a1 + 3·2,
a5 = a4+2 = a1+4·2,
.............
aż dojdziesz do a30, albo zobaczysz, że nie trzeba tak żmudnie, bo jest wzór (który
powinieneś znać).
11 lis 17:06
Mila:
Jeżeli nie znasz definicji i wzorów dotyczących ciągu arytmetycznego to raczej trudno będzie
zdac egzamin, chociaż podamy na tacy rozwiązania.
1.Oblicz sumę 30 poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego: 2,4,6...
a
1=2
a
2=4
r=a
2−a
a1
r=4−2⇔
r=2 różnica ciągu arytmetycznego
a
n=a
1+(n−1)*r
a
30=2+(30−1)*2⇔
a
30=2+29*2=2+58, a
30=60
| | 2+60 | |
S30= |
| *30=31*30=930 suma 30 wyrazów danego ciągu arytmetycznego. |
| | 2 | |
Abyś zrozumiał problem, wypisz sobie np. 10 kolejnych wyrazów tego ciągu
2,4,6,8,........itd
To jest zadanie dla ucznia II klasy SP, gdy już umie dodawać.
11 lis 17:10
Mila:
Poczytaj teorię i zobacz rozwiązania zadań.
http://www.matemaks.pl/ciag-geometryczny.php
Ciąg geometryczny − to taki ciąg liczb, w którym każda kolejna liczba różni się
od poprzedniej q razy.
Liczbę q nazywamy ilorazem ciągu geometrycznego.
Przykład:
2,4,8,16,...
a
1=2
⇔q=2
a
n=a
1*q
n−1
2) .Pierwszy i czwarty wyraz ciagu geometrycznego spełnia warunki:
a
4=24 a
1=3
Wyznacz sumę dziesieciu początkowych wyrazów tego ciągu.
a
1=3 pierwszy wyraz ciągu geometrycznego
a
2=a
1*q
a
4=a
1*q
4−1
24=3*q
3 /:3
q
3=8⇔
q=2
Wzór na sumę n kolejnych wyrazów
Oblicz. Podaj wynik, to sprawdzę.
11 lis 17:23