Suma całkowitych rozwiązań nierówności
darekadi: Suma całkowitych rozwiązań nierówności (2x−4)(1−3x)≥0 wynosi? Prawidłowy wynik to 3, a mi
wychodzi 2 i 1/3
11 lis 16:13
Gray: Jak suma całkowitych rozwiązań może dać Ci liczbę ... niecałkowitą?
11 lis 16:22
Metis: Miejsca zerowe są
| | 1 | |
Musisz przybliżyć |
| do części całkowitych. |
| | 3 | |
0,333333.... ≈0,34≈0,4≈1
Wtedy wyjdzie
11 lis 16:24
darekadi: x=2 i x=1/3
11 lis 16:25
Gray: Wniosek? 1 + 2 = ?
11 lis 16:46
Marco: Raczej zaznacz x=2 i x=−1/3 na osi narysuj parabole skierowaną w dół i wyczytaj ze od −1/3 do 2
są tylko 3 liczby całkowite wiec odpowiedz 3.
17 mar 15:24
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
1 ∊ < |
| , 2> i 2 ∊ < |
| , 2 > |
| | 3 | | 3 | |
1 + 2 = 3
17 mar 15:36