FUNKCJA WYMIERNA - PYTANIA
155178: 1)Kiedy możemy pomnożyć równość/nierówność z modułem przez wyrażenie z modułem.
| | 5 | |
np. |
| >1 //*|x|=> 5>|x| ? |
| | |x| | |
Chodzi mi o wszystkie możliwe wypadki kiedy można użyć tego sposobu.
| | 5 | |
2)Kiedy moduł na x( w mianowniku) równa się modułowi na całości? Czy |
| to to samo co |
| | |x| | |
3)Kiedy przy rozpisywaniu równości/nierówności z modułem definicyjnie zmieniają się znaki ?
np.
Kiedy przy dodatnik x będzie gdy x<od liczby z modułu, a przy ujemnej wartości modułu gdy
x≥liczba z modułu.
11 lis 16:07
155178: 3)Kiedy przy rozpisywaniu równości/nierówności z modułem definicyjnie zmieniają się znaki ?
| | 5 | |
np. |
| można definicyjnie rozpisać na : |
| | |x| | |
oraz
Kiedy przy dodatnim x będzie gdy x<od liczby z modułu, a przy ujemnej wartości modułu gdy
x≥liczba z modułu.
11 lis 16:09
PW: Nie chce mi się tego wszystkiego czytać, ale wartość bezwzględna jest liczbą nieujemną. Po
wykluczeniu tych x, dla których mianownik jest zerem − można mnożyć zarówno równanie jak i
nierówność (nie zmieniając jej "zwrotu").
11 lis 16:11
155178: @" Nie chce mi się tego wszystkiego czytać" ...
@ODŚWIEŻAM
11 lis 18:23
PW: Ty jednak powinieneś przeczytać odpowiedź, a nie "odświeżać" do znudzenia banalne pytanie. Nie
utrudniaj sobie życia, postaraj się zrozumieć co napisałem o 16:11.
11 lis 18:34
155178: To już rozumiem, chodzi o kolejne 2 pytania, których nie chciało Ci się przeczytać
11 lis 18:50
PW: Odpowiedź na 2. pytanie też wynika z faktu, że wartość bezwzględna jest liczbą nieujemną (dla 5
jest liczbą dodatnią, czyli 5 = |5|.
Trzecie pytanie jest nieczytelne, dlatego napisałem, że nie chce mi się czytać, musiałbym się
domyślać.
11 lis 18:56
155178: | | 5 | | 5 | |
A gdyby było |
| to już nie jest to samo co | |
| | ? |
| | |−x| | | −x | |
11 lis 18:58
PW: Jest to samo, korzystasz z twierdzenia, że
dla b≠0 − jest to jeden z podstawowych wzorów, które trzeba opanować zanim zacznie się
cokolwiek.
11 lis 19:04
155178: Czyli zawsze gdy licznik jest dodatni i mianownik różny od 0 ?
11 lis 19:12
155178: ?
11 lis 19:40
155178: @ODSWIEZAM
11 lis 21:47
Mila:
wartość bezwzględna jest nieujemna.
Mianownik w każdej sytuacji jest różny od zera.
Jeżeli chcesz zrozumieć, problem to rozwiązuj zadania i przedstaw konkretne sytuacje, których
nie rozumiesz.
|−x|=|x|
|5|=5
|−5|=5
11 lis 21:57
155178: | | 5 | | 5 | |
A jak chce zrobić |
| to mogę to zapisać jako | |
| | ? Tak czy owak wyjdzie liczba |
| | |x| | | x | |
nieujemna, więc chyba to jest to samo tylko inaczej zapisane ? I kiedy mogę pomnożyć
nierównosć/równanie przez moduł np.
to w tym wypadku można to pomnożyć przez moduł z x i wychodzi :
5>|x|
więc
5>x
−5<x
W jakich przypadkach można używać tego sposobu ? Bo nie zawsze można pomnożyć przez moduł,
prawda ?
11 lis 22:03
155178: @MAŁPKA
11 lis 22:24
Mila:
5>1*|x|⇔
|x|<5 taki zapis oznacza, że odległość liczb od zera jest mniejsza niż 5 jednostek
⇔x∊(−5,5)
|x−2|<3 oznacza , że odległość liczb od 2 na osi liczbowej jest mniejsza niz jednostki,
rozwiązujemy tak :
−3<x−2<3 /+2
−1<x<5
11 lis 22:26
155178: Wiem jak rozwiązywać takie przykłady, tylko nie wiem kiedy mogę nierówność lub równanie
wymierne z modułem w mianowniku pomnożyć przez ten moduł, aby zrobić prostą
nierówność/równanie.
NP.
to upraszczam sobie przez pomnożenie tego przez moduł z mianownika i powstaje
4>−1|x−1|
KIEDY MOGĘ POMNOŻYĆ PRZEZ MODUŁ Z MIANOWNIKA ?
Jeśli będzie nierówność
to czy tutaj też mogę pomnożyć równanie przez moduł z mianownika, aby powstalo
−x+3>4|−x+1| ?
11 lis 22:31